Skip to content

“Stellar Lumens gaat Ripple verslaan”

Jed McCaleb is de geestelijk vader van Ripple. Hij ontwierp de Ripple in een enthousiast team. Maar toen kwam er ruzie en stapte McCaleb op. Hij liet zijn “kindje” Ripple achter en begon opnieuw. Stellar Lumens werd geboren.

Stellar Lumens (XLM) en Ripple (XPR) hebben heel veel gelijkenissen:

  • Beiden zijn de munteenheid achter een betalingsprotocol;
  • Beiden willen internationale en overzeese betalingen versnellen en goedkoper maken;
  • Beiden gebruiken hun munteenheid als smeerolie voor hun techniek;
  • Beiden timmeren (heel hard) aan de weg.

Critici zien dat Ripple onderuit gaat. Jed McCaleb was het namelijk al niet eens met enkele acties binnen het Ripple-team. Hij wilde meer de tijd nemen om Ripple te laten groeien. Zijn team was het daar niet mee eens. De fouten bleven zitten. En dus wordt er van Stellar Lumens heel veel verwacht.

De stelling “Stellar Lumens gaat Ripple verslaan” kan nog niet door iedereen onderbouwd worden, maar het heeft er wel veel van weg. In ieder geval hebben we 3 redenen om aan te nemen dat – vroeg of laat – Ripple het onderspit gaat delven.

 

#1 Ripple is gecentraliseerd

Het is een stille regel: cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd. Met andere woorden: je kunt er anonieme betalingen mee verrichten en de overheid en grote banken hebben er geen enkele bemoeienis in.

Ripple is als enige gecentraliseerd. Op zich gunstig nu bedrijven voor Ripple kiezen. Maar zal dat op de lange termijn ook zo blijven?

 

#2 Stellar is sneller

Van Ripple wordt al aangenomen dat het de snelste transacties aller tijden kan neerzetten. Een telefoontje van Hongkong naar een bank in Canada en binnen 7 seconden staat het geld op de andere rekening (waar dit bij reguliere transacties soms wel 24 uur kan duren, als er geen weekend overheen gaat).

Stellar is echter nog sneller en haalt binnen die 7 seconden een transactie. Dat hoeft niet veel te betekenen (“want 7 seconden is snel zat”), maar doet dat wel als een bedrijf heel veel transacties rond moet maken.

 

#3 Stellar heeft Jed McCaleb

De man achter Ripple is nog altijd werkzaam bij Stellar Lumens en krijgt hier (of neemt hier) de ruimte om het beste uit zijn technologie te halen. Stellar Lumens schaaft bij, neemt de tijd en wil een goede versie neerzetten. Uiteindelijk zal het dus om kwaliteit gaan, in plaats van kwantiteit.

 

Wie gaat er winnen? Stellar of Ripple? De tijd zal het ons leren. Stellar kopen kan zomaar eens een goed besluit blijken te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *