Misschien werd jij een aantal jaar geleden wel voor gek verklaard als men te horen kreeg dat je Bitcoins had gekocht. Die zou toch waardeloos worden? Wie ging nu zijn betalingen via het internet doen?
Betalingen met Bitcoin vinden nog nauwelijks plaats, maar de waarde van de munt is aanzienlijk hoog. Als je enkele jaren geleden voor een habbekrats bent ingestapt, ben jij nu de lachende derde.
Voordelen van de Bitcoin
Als gekeken wordt naar de voordelen van de Bitcoin, komen we uit bij de volgende punten:
- De Bitcoin is gedecentraliseerd
- Snelle overboekingen
- Anonimiteit
De Bitcoin is gedecentraliseerd
Betalingen kunnen verrichten zonder onnodige kosten kwijt te zijn aan banken en regeringen (zoals bij het veranderen van valuta). Dat was eigenlijk het voornaamste doel van de digitale munt. Door zich niets aan te trekken van banken en overheden kan de Bitcoin gezien worden als een gedecentraliseerde munt.
Dat trekt mensen aan. Voornamelijk mensen die rebelleren tegen overheden en grootbanken. De Bitcoin is de ideale manier om je geld in eigen knip te houden, zonder dat banken en overheden erin kunnen graaien.
De wetgeving op het gebied van cryptocurrencies in het algemeen loopt namelijk mijlenver achter de realiteit en feiten aan.
De blockchain van Bitcoin zit vernuftig in elkaar. Iedereen die deelneemt kan gezien worden als los onderdeel in het netwerk, maar wel een benodigd onderdeel. Je bent met elkaar samen verantwoordelijk voor de blockchain, maar niemand is er in zijn eentje verantwoordelijk voor. Een bank die door de leden gedragen wordt, zou je kunnen zeggen.
Razendsnel geld overmaken
Gezamenlijke controle over de blockchain van de Bitcoin leidt tot een belangrijke andere functie. Alle gebruikers kunnen namelijk transacties controleren en verifiëren. Daarmee is het overmaken van geld heel snel mogelijk. Ook kost dit geen geld, zoals bij een normale bank wel het geval is.
Het geld wordt namelijk overgemaakt van wallet naar wallet. Stel dat jij persoon A bent en je wil geld overmaken naar persoon B. Dan zou dat normaalgesproken via een banktransactie gaan, waarbij de bank tussen jou en persoon B staat.
Bij de Bitcoin is dat niet zo. Jouw geld gaat, gedigitaliseerd, direct over in de wallet van persoon B.
Een overschrijving in Bitcoin hoeft niet meer dan enkele minuten te duren. Ook internationale transacties kunnen op deze manier razendsnel gaan.
Zet dat maar eens weg tegen de traditionele overschrijvingen, die al gauw enkele dagen in beslag nemen. Daarnaast zijn die tegen vaak hoge kosten, die verdwijnen richting de bank.
Anoniem
Een ander groot voordeel is dat degene die zijn of haar transacties via Bitcoin reguleert, anoniem blijft. De digitale wallet is immers niet persoonsgebonden. Het is een code van cijfers en letters die je zelfs door kan geven naar iemand anders (een complete wallet kun je dus ook verschuiven van persoon naar persoon).
Privacy ligt gevoelig. Steeds vaker hebben mensen het idee dat hun informatie op straat ligt en door iedereen in te zien is. Het is niet gek dat mensen hier meer controle over hebben.
Transacties in Bitcoin kunnen voor die anonimiteit zorgen. Dat houdt echter niet in dat je ook anoniem bent wanneer je je Bitcoins omzet in normale valuta. Zodra je ze verzilvert komen ze immers op een gecentraliseerde bankrekening te staan. De bank – en daarmee de overheid (lees: Belastingdienst) – weet dan precies hoeveel euro je aan je Bitcoins hebt overgehouden.